Praktijk Haarlem: 023 527 70 29
Praktijk Leeuwarden: 058 215 71 87

Gebitsreiniging

Gebitsreiniging

  • Voorlichting en adviezen over mondverzorging en voeding
  • Tandplak en aanslag verwijderen
  • Tandsteen verwijderen
  • Polijsten gebitselementen

Tandsteen en Tandplak

Tandsteen is een harde verkalkte laag op tanden en kiezen en ontstaat uit tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, wit gelig laagje van bacteriën, eiwitten uit het speeksel en etensresten op de tanden en kiezen. Als je met je nagel over de tand heen gaat zie je een wittige substantie op je nagel zitten, dit is de tandplak. Tandplak vormt zich de hele dag door . Als je dit met poetsen en tussen de tanden en kiezen reinigen niet goed verwijdert zal het in 24 tot 48 uur verkalken tot tandsteen. Als er tandsteen is ontstaan kun je het zelf niet meer met poetsen verwijderen, maar zal het professioneel weggehaald moeten worden. Tandsteen bestaat uit een laag mineralen waarop zich steeds weer een laagje tandplak vormt. Tandsteen heeft meestal een gele kleur, maar kan na verloop van tijd ook bruin en zelfs zwart worden. Dit komt doordat het tandsteen poreus is en door kleurstoffen uit voedsel en dranken, maar ook door bijv. roken, kan verkleuren.

Verwijderen van tandsteen – hoe en waarom

Omdat tandsteen ontstaat uit tandplak en zich op het tandsteen makkelijker weer een laagje tandplak vormt (doordat tandsteen ruw is), is het belangrijk om het tandsteen zorgvuldig te laten verwijderen. De grootse veroorzakers van tandvleesproblemen zijn immers de bacteriën uit de tandplak. Overal waar tandplak en speeksel komt, kan tandsteen ontstaan. Tussen de tanden en kiezen, onder kroonranden en op of net onder de tandvleesrand en in de pocket. Tandsteen draagt dus bij aan bloedend tandvlees. Bloeding is een teken van tandvlees ontsteking (gingivitis).

Is er eenmaal tandsteen ontstaan dan valt dit niet meer weg te poetsen. Het zal professioneel verwijderd moeten worden als onderdeel van de totale behandeling die zal moeten leiden tot een gezonde en frisse mond. De mondhygiënist is specifiek opgeleid om tandvleesproblemen te voorkomen en te behandelen.

Voor het verwijderen van tandsteen zijn verschillende manieren. Het kan door middel van een ultrasoon apparaat, waarmee het tandsteen d.m.v. trillingen wordt verwijderd, óf met handinstrumenten (‘haakjes’). Na het tandsteen verwijderen worden de tanden en kiezen over het algemeen nog gepolijst. Hiermee wordt het tandoppervlak helemaal glad gemaakt, de laatste restjes tandplak verwijderd en eventuele verkleuringen van het tandoppervlak weggehaald. Ook polijsten kan op verschillende manieren. De meest gebruikte manier is met een borsteltje/cupje en polijstpasta. Steeds meer wordt hiervoor ook de airflow gebruikt. Dit apparaat polijst de tanden en kiezen door middel van een combinatie van water, lucht en een speciaal poeder.

Als al het tandsteen is verwijderd is het belangrijk ervoor te zorgen dat het niet weer terugkomt. Hiervoor is goede mondverzorging nodig.

Bron: NVM - Mondhygiënisten