Praktijk Haarlem: 023 527 70 29
Praktijk Leeuwarden: 058 215 71 87

Gevoelige Tanden

Gevoelige tanden

Soms doen tanden en kiezen pijn bij het drinken van koude en/of warme dranken, of het inademen van koude lucht. De meeste mensen zullen dit wel eens ervaren hebben. Deze gevoeligheid ontstaat doordat het tandbeen (dentine) bloot komt te liggen. Het tandbeen is het deel van de tanden en kiezen dat onder de buitenste, harde laag, het glazuur ligt en waaruit de wortel is opgebouwd. In het tandbeen bevinden zich veel kleine kanaaltjes, tubuli genaamd, die in de richting van de tandzenuw lopen. Deze kanaaltjes zijn gevuld met een vloeistof.

Door het eten of drinken van koude, warme of zoete etenswaren of dranken komt de vloeistof in de tubuli in beweging en drukt tegen de zenuw, waardoor deze geprikkeld wordt. Dit geeft dan een onaangenaam gevoel of een korte, scherpe steek. De gevoeligheid kan, afhankelijk van de oorzaak, vanzelf weer verdwijnen, maar kan ook heel hardnekkig zijn. Verdwijnt deze gevoeligheid niet, raadpleeg dan de mondhygiënist.

De meest voorkomende oorzaken van gevoelige tanden

Poetsen
Door te hard of op een verkeerde manier te poetsen, kan het tandvlees zich gaan terugtrekken waardoor het tandbeen verder bloot komt te liggen.

Ontstoken tandvlees
Gezond tandvlees ligt strak om de tanden en kiezen. Wanneer het tandvlees ontstoken is zal het tandvlees losser om de tanden en kiezen gaan zitten. Ook hierdoor komt het tandbeen bloot te liggen.

Tandheelkundige behandelingen
Tandheelkundige behandelingen zoals bleken, nieuwe witte vullingen en behandeling van gingivitis en parodontitis (gebitsreiniging) kunnen tijdelijk voor gevoelige tanden zorgen.

Gevoelige tanden en nu?
Allereerst is het van belang om de oorzaak van de gevoeligheid te achterhalen. Want de oorzaak bepaalt ook wat je er aan kunt doen om de gevoeligheid te verminderen. Er zijn verschillende tandpasta’s en gels tegen gevoelige tanden, eventueel in combinatie met specifiek voor dit doel ontwikkelde mondspoelmiddelen. Ook is de juiste manier van poetsen belangrijk om erger te voorkomen. De mondhygiënist kan je laten zien waar de gevoeligheid vandaan komt en een persoonlijk/individueel advies geven om de gevoeligheid aan te pakken.

Bron: NVM - Mondhygiënisten